More discrimination for Non-Muslim Pig Breader from UMNO Sabah?

Flying PigAll pig farms must register
 

Papar: All illegal pig farms in Sabah must register and apply for licences before July 1, this year, or face the music.

Issuing the warning, Deputy Chief Minister Datuk Yahya Hussin said an order requiring them to apply for the licence was issued when the Control of Livestock Activities (Pig) Rules 2008,(Pig rules 007) was gazetted on Feb. 12 (digeset oleh penindas-babi)this year.

He said warning letters would be issued to operators of pig farms that fail to submit their applications to Dovsai

He said several meetings and briefings have been conducted with the Sabah Livestock Association and operators of pig farms to introduce the new provision and the development of the Pig Farming Area (PFA) in Telupid.

Yahya revealed that audit on all pig farms would begin on July 25 this year followed by meetings to process the applications for operating licences.

“Those operators or owners who fail to procure the licence due to not complying with the minimum requirement of ‘Good Husbandry Practices’ (GAHP) or other relevant legal requirements, will be enlisted into a group of farms that will be given consultancy services.

taken from : Sabah Daily Express

AK : Sampai bila lagi kerajaan pimpinan UMNO SABAH mahu menindas penternak Babi di Sabah? Penternak ayam pun risiko terkena selsema burung? Kenapa pendaftaran tak diperlukan? Kenapa Y.’Bijak’ Yahya Hussien tak fikir sensitiviti bukan Islam di Sabah?

What does it mean by register? More $$, more Government officers ‘kacau’ the penternak. More Rasuah demand! More anger! More loosing next election?? hope not…

Advertisements

36 Responses

  1. wei…kepada sesiapa yang suka mendekati binatang satu tu.. kalau ada tanda2 Demam ka.. apa kah… jangan segan2 wat pemeriksaan d klinik membakut tu…. janga pula sampai menular kepada orang yang tidak salah aaa…..

  2. waduh…waduh..mcamanapun ceritanya…selamatkanlah membakut dari selsema babi….bahaya woooo….
    ambilah apa2 tindakan wahai kerajaan…yang penting kita semua bebas dari ancaman selsema Khinzir@babi…
    C AK tu buat macamanpun TATAP juga ia x setuju tu……..

    • dia tu bila kerajaan mahu hindarkan dia dari terkena selsema babi, dari termakan daging babi tercemar, di marahnya kerajaan.

      nanti sakit, dituduhnya kerajaan tidak mengambil langkah pencegahan. yang sebetulnya anti kronisma yang tidak ambil kisah untuk mengambil langkah pencegahan demi keselamatan diri sendiri. lagi mahu salah kan orang…

      kepada orang-orang membakut,

      diharap dapat mengambil langkah berhati2 sebagai pencegahan kepada penularan penyakit (seperti yang dicadangkan oleh kementerian kesihatan.

      jangan kamu percaya tomahan jahat anti kronisma ni.

  3. tulah aku kata.. ndak kisah kalau nak bidas kerajaan tapi kasilah cadangan yang membina utk sesuatu lebih baik.. buktikan yang anda tu seorang pembangkang yang lebih baik…. ni baling batu sembunyi tangan.. tak gentleman langsung… Y. B Datuk Ariffin sendiri pernah menhantar email kepada saya semasa di awal pembuatan blog suara membakut bahawa beliau sedia menerima sebarang teguran dan pandangan yang boleh menambah baikkan khidmat beliau selaku wakil rakyat. jgn la keterbukaan beliau itu di salah gunakan…

  4. kalau kecewa, cuba beritahu baik2 apa yang tidak puas hati. jalan raya tiada kah, nda ampit projek kah, rumah tiada letrik kah… atau apa2 saja. jangan lah bila kecewa saja terus buat provokasi untuk menyakitkan hati kaum dan penganut agama lain.

    beritahu, di kampung A penduduk perlukan apa, mahukan apa.. bukan sekadar, cari isu popular untuk menaikan kemarahan orang.

    jangan terikut2 sikap hindraf. yang suka memprovok hal ehwal agama dan isu perkauman.

  5. ORANG BEGINI PENGALAMAN AKU, ORANG YANG TERAMAT KECEWA.. PERCAYALA CAKAP AKU..

  6. about kugan’s and sujatha’s case: i prefer you to write about these in different entry. (if only you want to). another different (hopefully better) discussion.

    the main issue in this entry is about pig and stuff related to selsema babi. right? if you are ping-pong-ing around in kugan case and selsema babi then running back to umno issue. then the argument is endless and pointless. lets argue one issue at one time. so we can have at least better information about the issue. ok?

    this is your blog, and it is all up to you how you want to run your blog. and thank you for not moderating or discriminating comments. about death threat against you, well i am sorry. it is unfortunate. setakat mahu bertukar argument pasal politik/isu semasa tidak payah lah mengugut2 ni kan.

    about main media, well i can see they are bias. and i can see MK and MT are bias too (can you?). so in this case, pot called kettle black. the fact is, in Malaysia, we can hardly find neutral media. i hope your blog can be one. can you?

  7. the thing about outbreak or penyakit or pandemic, you cannot simply, suspected there is infection and do the press conference, otherwise you will create panic attack to public.

    to confirm whether there is positive infection or not, it is necessary to run lab test. which one test is not enough and need to do at least 3 replications. (go refer your statistics book).

    and if you are still in the dark, lab test do take some time, longer if you dont have proper kit.

    Dr. Merican has wide experience in medical field, and a well respected expert too. he knows what he is doing. and if you dont even possess a medical degree dont you ever dare to tell when Dr. Merican what to do and when to do it. let alone to tell him to resign.

    1 question for anti kronisma, kau ada medical degree or you just finish reading today version of Malaysia Today and Malaysiakini?

    instead of being a blatant critic who only refer to bias media like MT and MK or your own kinabalukini. why dont you try to broad your perspectives. so we can have better argument about issue.

    • Memang anti-kronisma tak da degree pun, cuma pengalaman hidup.
      I dont trust Dr. Merican as he lied and twist fact too much bout the ‘Kugan’s case’ and M. Sujatha case. Some force is behind him to revert from his original 1st. press statement on Kugan, and later 2nd. press statement and outopsy.
      All blog is a collective alternative Idea from all Individual Ideas and background to voice grouse and dissatisfaction. That’s why all my blogroll seldom block nor banned any posting from anti- me. (except some death threats I receive recently!)

      This is fact of life.
      Malaysia have lots of blogroll because. WordPress and Blogspot u can see 3 out of 10 top in the world is Malaysian blog. Why? Main media block lower people like u n me in the main media. They only want to show what PM wants to see.

      • death threats? hahahaha macam cerita adun terengganu plak.. hahahah lepas ni boleh la ngko p buat laporan polis… opppsss ko tak suka polis plak…. jadi nak report di mana ya? report ngan taukeh babi? heheheheheheh ntah la

  8. the different between a leader and a critic is that… a leader has to make decisions, abide by his decisions and face the consequences of his decisions, whereas… a critic only pour criticism without bearing any responsibility.

  9. Anti Kronisma menunjukkan seorang yg amat benci kerajaan, org kerajaan. Klu ko mau kerajaan yg adil ko rs, nanti aku suh ko kena buang negara, n hantar ko ke negara yg sdh lama maju, maju tu, amerika la….cuba ko rs…

  10. Note:
    Thanks 4 info.
    Berita ‘Local A H1N1’ disebabkan kurang kuarantin dan lambat tindakan pihak berkuasa terhadap pihak yang yang telah dijangkit diluar negara terdedah pada orang kebanyakan.

    Ketua Pengarah Tan Sri Ismail Merican frequent deny A H1N1 non in Malaysia way back in March. Late action,late quarantine, he should resign. Tq

    • nope. because the earlier victim and the latest victim have contacted with each other but not being honest to kementerian kesihatan official.

      the latest victim was not in the list of contact with the earlier victim. after some investigation, she finally admit, she have contacted with the earlier victim.

      because of the latest victim is failed to be at least honest, she is causing another 20+ people (her friend and saudara mara) in high risk of infection. now who is more stupid? the latest victim who is menipu said dia tidak jumpa pesakit awal then terkena penyakit, or anti kronisma?

      well birds of the same feather do flock together. now go hog some more pork

  11. rasanya wabak H1N1 tu dah tiba di negara kita sampai org yang tak p luar negara pun dijangkiti….. itu seperti yang dilaporkan di dalam berita…

  12. rasanya tu bukan penindasan tapi langkah bijak..nya urang sediakan payung sebelum hujan….
    tahniah lah kepada pihak yang mengambil tindakan awal tu…

  13. na..tadi dalam berita TV3 ada sudah orang negara kita kena penularan selsema BABI…
    ni lah yang kita tidak mahu terjadi….dalam negeri kita.. apa lagi di Membakut ni…. ngamlah tu kerajaan kita pantau penternakan binatang tu….
    bagi orang2 yang suka menternak binatang.. ternaklah binatang lain dulu buat masa ini sampai selsema babi lenyap..ternaklah binatang macam kerbau ker… kambing ker…payau ker…apa2 lah yang penting bukan penyebar selsema membawa maut..

  14. Pengarah DOVSAI n Datuk Seri Panglima sudah tahu ba sebenarnya akan kejadian selsema BABI tu, tula dia haramkan….haha

  15. kau tahu kah kenapa babi tu dapat special gazzete? sebab babi tu memang berisiko tinggi untuk menyebar penyakit.

    nama gazet (or enakment or watever) tu pun control of livestock activities.. maksudnya untuk ternakkan babi bukan untuk stop pemakanan daging babi. tapi macam mata kail cakap, makan babi atas risiko sendiri.

    nanti lepas kau makan babi kena ban tu kau sakit, nah baru kau tahu..

    kalau kau mau makan babi kau makan saja lah. yang makanan tin kena ban tu semua brand kah? atau certain brand sahaja?. aku nampak banyak saja babi dalam tin dijual disupermarket.

    bah jangan lah kau buang masa tulis komen sini. go to nearby supermarket or sundry shop and buy every single canned pork you can find. so by the time the govt. ban those products, you can happily enjoy your endless stock of canned pork. or you better start to breed pig so you can always get fresh pork, kalau ada lebih 2-3 ekor boleh jual.

    (macam tiada binatang lain untuk dimakan)

  16. Control of Livestock Activities (Pig) Rules 2008 was gazetted on Feb. 12 oleh pengarah DOVSAI dan Datuk seri Panglima sendiri,
    Dibuat pada tahun 2008 sebelum ketahuan selsema H1N1.

    Penindasan kali ahh…… Sebelum ni makanan dalam tin(Maling) pun kena ban? mana logika??

  17. kerajaan bukan halang orang mahu makan babi. tapi kerajaan tidak mahu orang yang makan babi terkena selsema babi.

    makan babi atas risiko sendiri

  18. Memang patut pun didaftarkan..Jgn hanya tahu makan PIG tetapi tak tahu nak menjaga keselamatan rakyat di Sabah pulak. Hapuskan Yang boleh memudaratkan manusia…

  19. sy setuju penternakan babi ni di daftarkan…. meksud kerajaan hendak memantau bukan tujuan untuk dapatkan lebih DUIT…apa sangatlah nilai lesen untuk setahun tu…Fikirlah… TAPI yang paling bernilai ialah JIWA dan RAGA Rakyat SABAH yang mahukan Mereka bebas dari WABAK SELSEMA BABI… ini lah langkah kerajaan yang sy puji..prihatin terhadap kebajikan kami di Sabah… soal Deskriminasi tu…sengaja saja kamu timbulkan…..APA?? MO Glamor ker…???? kalau glamor tapi ..kita kena selsema babi amacam? barulah salahkan kerajaan coz x memantau….Lu Fikirlah sendiri Kata Nabil……

  20. Sebenarnya penulis sengaja membesar-besarkan isu ini. Ala berani cakap di kawasan Kimanis, tiada guna langsung wok… Baik ko cakap dekat kg saja..TQ

  21. Petikan daripada Akhbar Berita Harian

    Tajuk: Amerika lulus AS$106 bilion bajet perang, tangani H1N1

    WASHINGTON: Kongres Amerika Syarikat semalam meluluskan peruntukan besar AS$106 bilion untuk perbelanjaan tenteranya di Afghanistan dan Iraq serta usaha menangani wabak Influenza A (H1N1).

    Ia juga sebahagian peruntukan negara itu dalam Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF). – AFP

    link: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Mutakhir/20090617075224/Article/index_html
    ————

    isk kerajaan US jugak mendiskriminasikan Babi? sebenarnya bukan… sila manfaatkan akal fikiran anda… takkan tunggu selsema babi jadi macam wabak selsema burung baru nak bertindak? anda tak pernah dengarkah “belajar dari sejarah masa kat sekolah”?

  22. Ini bukan masalah UMNO lebih2 ka apa ka..Masalahnya penulis memang sengaja membesar2kan dan tidak faham. KO tengok di Hongkong ada UMNO ka? di US, Mexico ada UMNO? Tu la lain kali tengok beroita. Negara ini la yang mengharamkan babi. Klu kena H1N1 baru ko rasa.. Jgn pulak minta rawat dekat Malaysia, sebab ko ckp ini kerajaan UMNO yang punya.

  23. Geli la aku dengan babi…

  24. Tiada diskriminasi langsung pun.. Apa kena mengena dengan UMNO pulak. Dah tak kena suh pelihara , jangan la pelihara.. Negara Barat sendiri pun ada yang tidak suka pelihara babi. Sebab dorang ada otak tau yang babi tu bawa penyakit

  25. betul tu membakutwho..
    dah tau babi tu bawa kemudaratan.masih lagi nak makan.tapi kami tak kisah la, sebab bukan kami makan babi pun…kalau nak pelihara babi pun..pelihara la betul2 dalam rumah ka? hahahaha

    • otak kamu memang disfunction cos makan kambing makan sampah makan tahi sendiri. ludah ke langit, terkena muka rakan rakan sendiri

      • i remember in your previous comment (in another entry), you said about “kencing ke langit terkena private sendiri”. now you said, “ludah ke langit terkena muka rakan-rakan sendiri”.

        oh boy, it is no need for you to accuse some one having brain dysfunction, if you have zero neuron in your brain.

        why dont you re-learn peribahasa melayu. it is better for you.

  26. Tul jugak. Napa ayam tak perlu permit? Selsema burung (ramai manusia mati, 20 trillion ayam dibunuh) bunuh lebih mangsa selsema babi (141 manusia mati, babi tak sakit pun) Napa UMNO berlebih lebih? More Islam than PAS?? memang diskriminasi pon…

    • ini bukan masalah who is more islam than who. the govt. ask those tokey babis to register so if their kandang babi is infected with virus or penyakit. boleh lah pihak berkuasa tolong musnahkan babi berpenyakit mengikut standard prosedur.

      kalau ladang babi haram tu nda diketahui dimana lokasinya, pelihara babi secara besar2an tapi bertapuk2, macam mana pihak berkuasa mau test tu babi sihat kah tidak kah selsema kah.. thats why they tell pig farmers to register their farm.

      memang lah babi tu tidak nampak sakit. sebab babi host atau vektor. ada kau pernah nampak nyamuk aedes mati kerana nyamuk tu demam denggi?, tapi ada manusia mati disebabkan demam denggi kerana bawaan nyamuk aedes.(nanti urang bilang kau bodoh, kau marah pula)

      faham kah?

      if you want to eat pork, makan saja lah. pihak berkuasa yang dimaki hamun tu cuma berusaha untuk mencegah supaya tiada rakyat sabah yang mendapat sakit selsema babi akibat dari local infection from babi to human. sekarang ni kes yang ada di malaysia terjangkit kerana pesakit adalah dari luar negara datang ke malaysia.

      the whole planet sibuk pasal menangani masalah pandemic global. tapi kau pula sibuk menyempitkan otak sebab babi tidak nampak macam sakit.

      WHO sudah sebarkan alert limpas tahap 4 untuk selsema babi. selsema burung sampai tahap 4. orang mau cegah sekarang ni selsema babi.

      susah2 kau pigi saja klinik kerajaan yang berhampiran untuk dapat risalah pasal selsema babi. btw, di negara lain (e.g. usa, britain, oz etc…) tiada parti BN atau UMno tapi kerajaan sana tetap berusaha untuk mencegah selsema babi dari merebak.

      ini bukan berkaitan dengan kerajaan cap umno atau bn atau pas atau pkr… ini tentang tugas kerajaan.

  27. memang patutpun BABI tu tidak di pelihara di Sabah ini…sedangkan negara BArat pun ada yang tidak mahu pelihara BABI…

  28. disuruh register bukan untuk ditindas tapi dipantau. supaya jika ada apa-apa masalah dihadapi oleh penternak babi atau kawasan sekitar yang berkaitan dengan ternakkan babi, masalah boleh diselesaikan.

    kan bagus tu diberikan consultancy dalam good husbandary practice. itu bermaksud penternak babi dibantu bukan ditindas. harap2 consultancy dari govt. dapat membantu mengurangkan pencemaran dari ladang ternakan babi.

    apa kau mahu sampai selsema babi merebak teruk baru mau bising2?

  29. hahahahahahah mau jual babi pun rasuah wakakakakaka ikut la macam selangor kandang babi berteknologi tinggi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: