Kerajaan Sabah UMNO haramkan import produk daging babi…penyeludupan rokok kretek berleluasa!

Binatang peliharaan Musa AmanSiapa pembunuh sebenar, Musa Aman? Babi dalam tin atau Rokok Kretek Indonesia?

maling

Rokok KretekKOTA KINABALU: Sabah telah melarang pengimportan ternakan babi sebagai baka pembiak dan semua produk daging babi termasuk dalam tin dari luar negara termasuk dari Sara-wak dan Semenanjung Ma-laysia sebagai langkah mengawal penyakit influenza A (H1N1)

Y.Babi Yahya, Y.Bisu Pairin, Y.Amat.Bodoh Musa AmanTimbalan Ketua Menteri (Y.B yang bodoh), Datuk Yahya Hussin berkata, notis mengenai larangan terhadap pengimportan itu sudah dihantar kepada semua syari-kat pengimport frozen food (animal products) dan ianya berkuatkuasa pada 28 April lalu.

“Semua Pegawai Veterinar di daerah-daerah kawasan perladangan babi itu, di Penam-pang, Papar, Tuaran, Tam-paruli, Sandakan, Lahad Datu dan Tawau diarah untuk membuat pemantauan ke atas kedudukan kesihatan ternakan babi di ladang-ladang tersebut,” katanya.

Umno tebuk malingBeliau yang juga Menteri Pertanian dan Industri Maka-nan berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Persidangan Cawangan-Cawangan Umno Bahagian Putatan di Dewan Serbaguna Pasir Putih, dekat Putatan, kelmarin.

Pork in tin“Kita sememangnya tidak ada mengimport ternakan babi dari luar dan kalau adapun ianya kita tidak benarkan untuk mengelakkan daripada jangkitan virus influenza A H1NI,” katanya.

Maling_3Yahya berkata, beliau difahamkan oleh Pengarah Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak, (Yang anti babi)Datuk Awang Sahak Awang Salleh bahawa negeri ini masih bebas daripada jangkitan influenza A H1NI .

manbearpigMengenai ternakan babi di negeri ini, beliau berkata, pihaknya telah membuat pemeriksaan lebih daripada 40 ladang ternakan itu 50 ladang ternakan babi yang ada di negeri ini, dan didapati tidak ada jangkitan influenza A H1N1 di semula ladang ternakan itu di negeri ini.

“Selebihnya, ladang ternakan babi itu kita akan buat pemeriksaan dan ianya dijangka dapat diperiksa ke semulanya selewat-lewatnya hingga akhir bulan ini,” katanya.

rokoBeliau juga meminta supaya tidak ada pihak yang cuba menyeludup untuk membawa masuk ternakan babi ke negeri ini, bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit itu berkenaan

Selain itu, beliau juga menyeru mereka yang melawat luar negara terutamanya ke negara-negara yang dijangkiti penyakit itu supaya mendapatkan rawatan jika berasa tidak sihat dan mempunyai tanda-tanda penyakit itu.

Kelmarin, Malaysia melaporkan kes pertama jangkitan influenza A H1N1 melibatkan seorang pelajar yang baru kembali dari Amerika Syarikat dua hari lepas.

Perkara itu disahkan oleh Menteri Kesihatan (yang sebelum ini menafikan sekeras-kerasnya), Datuk Seri Liow Tiong Lai dan pelajar lelaki itu jinni dikuarantin di Hospital Sungai Buloh, pelajar itu kembali ke Malaysia pada 13 Mei lalu dan keesokannya, dia mendapat rawatan selepas berasa tidak sihat. Ujian meng-esahkan dia dijangkiti virus H1NI.

Kelmarin, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Ramlee Rahmat pada persidangan akhbar di Putrajaya meng-esahkan kes kedua influenza A (H1N1) di kesan di Hospital Pulau Pinang pada Jumaat yang melibatkan pelajar yang baru kembali dari Amerika Syarikat pada 13 Mei lepas.

Anti Kronisma: Bodoh nya kerajaan negeri pimpinan UMNO Sabah! Budak-budak penjual rokok kretek tak di banteras, makanan dalam tin pula di belasah mereka. Mana simpan otak kamu. Selsema babi bukan berasal dari makanan tin! Lu pikirlah sendiri!

Mana royalty minyak Sabah 20%? …paip gas salur ke Sarawak

Kenapa 3000 graduan Sabah mengangur? ….tiada peluang pekerjaan baru di Sabah

Mana janji Sabah baru 1994 sifar kemiskinan 2000?  ….Jadi angan angan, Sabah pula 21% kemiskinan tegar…

dari http://kinabalukini.wordpress.com

Advertisements

16 Responses

  1. kau mahu tahu kenapa babi dalam tin di ban?

    sila baca ini http://www.allheadlinenews.com/articles/7009326991

    pihak berkuasa ban sebab mahu selamatkan pemakan daging babi di sabah supaya tidak terjejas kesihatan. (yeah.. ladies85 please take note).

    babi dalam tin yang sudah di ban itu dikhuatiri mengandungi antibiotik yang boleh menyebabkan kanser. sedangkan negara singapork opps singapore pun sudah banned produk2 babi dalam tin.. tersebut, dan hong kong pun bertindak menapis babi tin yang dikeluarkan oleh negara china.

    tokey babi tin negara china tu mahu untung duit saja, mana dia peduli pengguna dia sakit atau sihat lepas makan babi tin.

  2. sememangnya kerajaan ada membenteras kegiatan penyeludupan rokok dan arak… seperti beberapa bulan lalu tangkap di menumbok dengan hasil seludup lebih satu juta ringgit. setakat ni belum ada kedengaran penyeludup babi dalam tin kedengaran yang ditangkap…. rokok2 murah yang dijual di mana ianya adalah rokok seludup yang dibawa masuk tanpa kebenaran.

    kalau diikutkan mmg banyak orang mati kerana makan daging…. kena darah tinggi, kena diabetes, gout, kolestrol dan mcm2 lagi penyakit kritikal….

    for the record… saya tidak merokok….
    sebenarnya babi tidak merbahaya… tapi wabak yang merbahaya….

  3. Bagi sesetengah orang, babi ni haram, merbahaya? fikirkanlah makanan dlm tin. Takkan nak masuk dalam gelas pula?

    Fikir yang logik. Komen pada \’root of this article\’. Janganlah deny kamu tidak pernah beli rokok murah di KK dari budak Philipine? Sedangkan rokok pembunuh?

    Berapa banyak orang Sabah mati kerana makan daging dalam tin?

    Pendekkata YB sekarang(tak kira BN atau Pakatan) cuma kejar populariti, sedangkan delivery system (banteras rokok) tergadai…—@less effort

    • salah YB kah kalau penyeludup rokok tu menyeludup rokok?

      import daging babi disekat sebab takut membawa wabak penyakit. kalau tiada babi dalam tin, cari lah bah alternatif lain, babi segar dari penternak tempatan tiada sudah?

  4. mesej ini di taja oleh kedai kopi bon bon… pembekal makanan berasaskan babi segar kegemaran anda… fvck!!!

  5. hehehehe cuba kau bezakan erti mengimport dengan menyeludup…. ertinya walaupun pemgimport rokok kena buat lesen tapi penyeludup rokok tak perlu… then boleh jimat bayar cukai import…
    begitu juga beza antara pengimport babi dan penyeludup babi.. mana satu ko mau jadi?

    p/s: kalau kau tak makan babi limpas dari satu hari badan kau bergegar ka? hahahahahaha ini mungkin kes ketagihan hahahahahaha…

  6. Panglimapitas, saya yakin, orang-orang yang menghamun YB/YAB di blog ini, yang dengan lantangnya memburuk-burukkan pemimpin & kerajaan, mengkritik & asyik tidak puas hati dengan tanah tumpah darahnya sendiri, adalah seorang yang pengecut tp berlagak seperti seorang hero yang tidak berakal.

    Saya setuju dengan Panglimapitas, sungguh ramai manusia yang malas di zaman moden serba canggih selepas merdeka ini, mereka cuma mau disediakan segala-galanya tanpa berusaha dengan tulang 4 kerat kurniaan Allah. Banyak cakap perkara yang tidak berfaedah, tidak berfikiran jauh.

    I’m sure, depan YB/YAB mereka ni hulur juga tangan salam. Apa yang mereka ini tidak puashati dengan YB/YAB/KERAJAAN, saya tidak pasti. Mungkin adala, cuma mereka sj yg tau tu..bikin malu kali mo dicakap..

  7. SEBENARNYA ORG SABAH NDA MISKIN.. KALAU KITA BUKA MINDA KITA DENGAN ANJAKAN PARADIGMA, BERFIKIRAN JAUH. BYK YG BULE MENAIK TARAF HIDUP KITA.
    AKU BAGI CONTOH AH :
    1. TANAH LUAS TERBENTANG = GUNANYA TANAM LA YG MENDATANGKAN FAEDah.
    2.LAUT TERBENTANG LUAS
    3.KENAPA ORG KALING BULE HIDUP DI NEGARA ORG?
    FIKIR2KAN

  8. SIAPA BERANI CAKAP YB/YAB BEGITU..JGN MAIN2..ITU PEMIMPIN KAMI,KETUA KAMI…JAGN PERMAIN BANGSA KAMI…YG CKP TAK GUNA AKAL . KITA SEKARANG DI ZAMAN MODEN. JGN JADI ORG KUNO DALAM HUTAN TUNGGU DURIAN GUGUR KAMU..TUNGGU LA..

  9. Itulah, kerajaan BN seringkali berbohong pada rakyat. Terutama Menteri Kesihatan dan Pengarahnya Mamak Merican. Sekejap kata tiada H1N1, Sekejap kata ada. Itulah YB Yahya buat u-turn kenyataan dia terdahulu.

    Semua bodoh & Bangang, kes kematian Kuhan & V. Sujatha pun belum selesai-selesai….

    • kuhan was caught running from police in a reported stolen car. yes, some will say innocent until proven guilty.

      yes, kuhan dead in custody. but stop glorifying his death as if he was the hero. the fact is, he was the grand theft auto.

      beaten to dead is unfair. siapa yang bunuh dia mesti diadili dan dihukum.

      but glorify a crook as hero (semata-mata dia mati dalam tahanan) is moronic.

  10. Kenyataan bercanggah Yahya di Daily Express 1 May 2009

    Sabah not banning imported banned pork products

    Published on: Friday, May 01, 2009

    Sabah is not banning imported canned pork products in the wake of the swine flu scare because there is no proof even from the World Health Organisation (WHO) that the influenza virus spreads through these products.
    Deputy Chief Minister cum Agriculture and Food Industry Minister, Datuk Yahya Hussin, said like everyone else the State government is keeping itself continuously updated and will follow every advice from WHO.

    Sabah, which has attained self-sufficiency in pig production, imports only pork products that are processed or canned. It has also been a State policy to ban the import of live pigs into Sabah, to prevent the spread of infectious livestock diseases.

    Yahya said Sabah boasts an annual production of 145,000 pigs (estimated about 10,200 metric tonnes at a value of RM180million), or 12,000 pigs per month.

    Yang Bodoh Yahya, You are making the ‘pig eating society look stupid!

  11. Sebab budak-budak indun sama pilak yang berkeliaran di KK itu dia punya soudara bah tu, mana juga urang mo halau saudara-mara sendiri, jadi kita ni yang tiada pangkat tiada duit terpaksalah jadi mangsa urang-urang dialah. Sia rasa sia berada di Mindanao bila jalan-jalan di KK o, seram juga bulu anu sia. Nilah kita punya pemimpin ni, yang butul-butul mengamcam nyawa rakyat dibiarkan, itu babi pula dia sibuk-sibuk mo urus, KIMAK punya YB / YAB

    Dengan ini diisytiharkan, bermula pada 17-5-2009, 18.00pm, bahawasahnya gelaran-gelaran di bawa akan ditukar seperti berikut :
    YB = Yang Bodoh
    = Yang Babi

    YAB = Yang Amput Babi
    = Yang Anak Babi

    • YB=YANG BERILMU SEBAB ITU DIA JD PEMIMPIN
      = YANG BERAKAL
      =YANG BERILMU
      = YANG BAGUS
      = YANG BOOM

      YAB = YANG AMAT BAGUS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: